Waar vintage kleding kopen?

De afgelopen jaren is het aanschaffen van vintage kleding steeds populairder geworden. Dit komt vooral doordat mensen steeds duurzamer proberen te leven. Door het aanschaffen van vintage kleding zorg je als consument ervoor dat er minder wordt weggegooid. Hierdoor ontstaat er minder afval en maak je een positieve impact op het milieu. Daarnaast kan vintage kleding ook unieke en stijlvolle outfits opleveren. Maar het vinden van deze kledingstukken kan soms lastig zijn. Vandaar dat wij in dit artikel enkele tips en tricks geven om je vintage kleding zoektocht zo succesvol mogelijk te maken!


Het bezoeken van vintage kledingwinkels

Een absolute must-do is het bezoeken van vintage kledingwinkels. In de winkels zijn grote collecties aan verschillende vintage kledingstukken te vinden en is het mogelijk om de kleding te passen. Omdat vintage maten soms anders zijn dan moderne maten, is het handig om de mogelijkheid te hebben om deze te passen. Vooral als je voor het eerst vintage kleding gaat inslaan. Overigens kopen vintage- en tweedehands kledingwinkels vaak kleding in bulk, hierdoor zul je veel meer kledingstukken vinden in de winkels dan dat je online ooit zult tegenkomen. Hieronder hebben we enkele van onze persoonlijke favoriete winkels beschreven.The Episode

Een van de populairste vintage winkels is The Episode. Deze winkel is een van mijn persoonlijke favorieten omdat het bedrijf een grote selectie aan denim jassen, vintage t-shirts en vintage sweaters heeft. Daarnaast heeft The Episode vestigingen in veel grote Nederlandse steden. In Amsterdam alleen al zijn er vier Episodes! Hierdoor kun je een dagje vintage shoppen in Amsterdam plannen en alle vier de vestigingen bezoeken om unieke kledingstukken te vinden. Overigens heeft The Episode ook vestigingen in Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Haarlem. Mocht je een dagje gaan thrift-shoppen in Amsterdam of Rotterdam, zie dan ons artikel over de ideale thrift route in Amsterdam [LINK] of Rotterdam [LINK]. Cheap Fashion

Een andere bekende vintage winkel is Cheap Fashion aan de Meent 25 in Rotterdam. Zoals de naam het al zegt, is de missie van Cheap Fashion om zowel vintage- als moderne kleding betaalbaar te maken. Daarom zul je in deze winkel niet al te hoge prijzen zien, ideaal voor een student dus! Maar mocht je tóch op zoek zijn naar een unieke designer vondst, wees dan niet bang, want deze winkel verkoopt ook designer kleding (CHECK DIT NA).

Vintage kleding vinden in kringloopwinkels

Vaak vergeten mensen om bij kringloopwinkels te kijken, terwijl dit juist een plek kan zijn waar je unieke vondsten kunt vinden. Een bekende kringloopwinkel is natuurlijk de RataPlan. Deze kringloopwinkel bestaat al sinds 1982 en is verspreid door heel Nederland met maar liefst 33 vestigingen anno 2023. Dit kan dus zeker dé plek zijn waar je jouw vintage vondst zult vinden!

Tweedehandskleding vinden op Vinted

Vinted is een online marktplaats waar je tweedehands kleding kunt kopen. Deze website heeft maar liefst meer dan 45 miljoen geregistreerde gebruikers in 13 landen, wat betekent dat er heel veel vintage kleding op de website te vinden is. Hierdoor heb je meer kans om jouw ideale vintage item te vinden. Om echter goed te zoeken, heb je een goede zoekopdracht nodig, want door de overvloed aan verkopers staan er veel artikelen op het platform.


Tip: Bescherm je items met kopersbescherming

Vooral bij het inkopen van vintage kleding kan kopersbescherming handig zijn. Aangezien vintage kleding vaak wat ouder is dan modernere kleding, zullen er soms onverwachte vlekken, gaatjes of andere beschadigingen aanwezig zijn. Met behulp van de kopersbescherming van Vinted heb je een terugbetalingsbeleid waardoor je jouw geld terug krijgt in het geval dat de verzending nooit aan is gekomen, niet overeenkomt met de beschrijving of beschadigd is. 

 


Vind kleding op Marktplaats

Aangezien op Vinted de prijzen voor premium kwaliteit vintage kleding snel kan oplopen, is een goedkopere alternatief Marktplaats. Als je in de zoekbalk “vintage kleding” intikt zijn er een aantal klassiekers tussen te vinden. Deze methode kost wel meer zoekwerk vergeleken met Vinted omdat er veel willekeurige vintage items tussen staan. Echter, vergeten mensen vaak om via Marktplaats vintage kleding te vinden waardoor je meer kans hebt om leuke vondsten te vinden. 
Vintage vlooienmarkten

Ook altijd tof om te bezoeken zijn de vlooienmarkten waar standhouders alleen vintage kleding verkopen. Klinkt natuurlijk gek als je hier nog nooit van hebt gehoord, maar vooral in Amsterdam zijn er een aantal van zulke vlooienmarkten. 


Vlooienmarkten in Amsterdam

In Amsterdam zijn er ieder jaar een aantal grote vlooienmarkten speciaal om vintage- en tweedehands kleding in te kopen. Vlooienmarkten zoals de IJ-hallen, de Kloffiemarkt en het waterlooplein staan bekend om hun uitbundige collectie aan kleding. Mocht je meer informatie over deze markten willen, bekijk dan ons artikel over vintage shoppen in Amsterdam! [LINK]


Vlooienmarkt Bakkeveen

In Friesland, Bakkeveen is er een aantal keer in het jaar een mega-grote vlooienmarkt. In deze openlucht vlooienmarkt is er ruimte voor maar liefst 500 standhouders. Echter, moet er wel rekening gehouden worden dat er in deze vlooienmarkt niet enkel vintage kleding verkocht wordt. Aangezien dit een normale vlooienmarkt is, worden er ook allerlei andere tweedehands spullen verkocht. 


Kilo sales

Een andere manier om vintage kleding te kopen is om naar vintage kilo sales te gaan. Dit zijn speciale evenementen waarbij er niet per item wordt geprijsd, maar per kilo aan kleding die er gehaald wordt. Hierdoor is het mogelijk om veel items voor een goedkope prijs in te slaan. 


Vintage Rebel

Vintage Rebel is al sinds 2013 actief met het organiseren van kilo sales. Ieder jaar organiseren zij kilo sales op verschillende plekken in het land. In hun agenda staat meer informatie over waar en wanneer ze weer een evenement organiseren. 

Kilo Kilo vintage

Een andere populaire kilo sale organisator is Kilo Kilo vintage. Zij organiseren ook kilo sales over het hele land. Mocht je willen weten wanneer ze weer een evenement organiseren, klik dan op deze link!


Online vintage kleding kopen

Tot slot zou je altijd vintage webshops kunnen bezoeken zoals die van ons. Wij van Adaptvintage willen graag een positief verschil in de wereld maken door het aanschaffen van vintage kleding zo toegankelijk en simpel mogelijk te maken. Daarnaast zijn we overtuigd dat de toekomst van mode circulair zal zijn. Daarom willen wij kleding ook zo betaalbaar mogelijk maken. Op onze website kun je daarom voor een betaalbare prijs diverse vintage items vinden zoals vintage T-shirts, sweaters, jassen en meer!